ergens als de pinken bij zijn


ergens als de pinken bij zijn 1.0

ergens snel bij zijn; iets snel in de gaten hebben
Vooral om iets te bemachtigen of om ergens voordeel van te behalen.

Algemene voorbeelden


Hoewel Hilde Claes op de schoolbanken soms iets te ijverig was in het commentariëren van haar leven als tiener, haalde ze doorheen het jaar steeds goede resultaten. Als het was om iets te organiseren, was ze er als de pinken bij.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=1S2UO2KO,

Melissa Leo, winnares van de Oscar voor Best Supporting Actress, heeft tijdens haar bedankje voor een primeur gezorgd: ze was de eerste die sinds het ontstaan van de Oscars in 1929 het f-woord gebruikte. Zender ABC was er als de pinken bij om het weg te bliepen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Showbizz-TV/article/detail/1894866/2011/02/28/Eerste-f-woord-ooit-bij-de-Oscar-uitreiking.dhtml,

Nadat een op Thijs afgeweken vrije trap van Vidovic doelman Moons op het verkeerde been had gezet, was Genk snel op achtervolgen aangewezen. Maar via Sonck sloeg het meteen terug. De Rode Duivel was er als de pinken bij om een poging van Beslija [...] binnen te duwen.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DST08022003_109,

Op 21 november was in ieder geval ook TV Gelderland er als de pinken bij en maakte ik een verslag op Klarendal.nl

http://www.zefanja.nl/2011/11/werkbezoek-alexander-pechtold/,

Toen het Gilde van Vrijwillige Molenaars in 1969 werd opgericht was Schaap er als de pinken bij om de molenaarsopleiding te volgen.

http://www.zaanschemolen.nl/Upload/Bestanden/502198_MSchaap.pdf

"Hoe gaat het nog met nonkel Gerard?" vroeg Jonson zich luidop af. Er viel een doodse stilte. Met moeite antwoordde Mientje dan toch: "Hij ligt in coma, jongen, hij ligt in coma [...]." "En met tante Fatima?" Ditmaal was Karel er als de pinken bij: "Haar borstvergroting blijkt een enorm succes. Ze heeft al 3 lieven versleten!" en hij slurpte nog eens aan zijn koffie.

http://www.student.kuleuven.ac.be/~m0217131/keizer1.html